dijous, 7 d’agost del 2014

Farlopa per a la tropa

El diari El País publicava en exclusiva fa un parell de dies que la Guàrdia Civil havia trobat en l’interior del vaixell escola de l’Armada Espanyola, Juan Sebastián Elcano, un total de 127 quilos de cocaïna. La droga estava amagada al pallol on es guarden les veles, un indret restringit on molts pocs mariners hi tenen accés. La Guàrdia Civil, arran de la col·laboració amb la policia dels Estats Units, de Nova York concretament, va detenir tres mariners quan el vaixell va tornar a la costa gallega procedent d’aquesta ciutat nordamericana i, setmanes després, en un registre exhaustiu a Cadis, va trobar la cocaïna. Els mariners havien venut uns 20 quilos d’aquesta droga a Nova York en una escala del Juan Sebastián Elcano i la confessió dels destinataris de la cocaïna a la ciutat americana (que havien estat detinguts) va ser clau per l’èxit de l’operació policial. Es veu que l’Elcano, en tractar-se d’un vaixell militar, té uns privilegis que d’altres embarcacions no tenen, com patir menys controls duaners, per exemple, i aquesta va ser una temptació massa gran pels mariners que van voler enriquir-se per la via ràpida.

No sé si el Juan Sebastián Elcano acostuma a fer escala a Cancún però sinó, ha deixat escapar una gran oportunitat d’obrir nous mercats. A la zona de la Riviera Maya (Mèxic), i més concretament a Playa del Carmen, que és la localitat que més conec, la cocaïna, la “farlopa” tal i com l’anomenen, forma part del paisatge. Com les palmeres, com la sorra blanca i enlluernadora, com el mar de color turquesa.

Playa del Carmen és una localitat que ha experimentat un fort creixement demogràfic i econòmic en els últims 20 anys arran del turisme (de 10.000 habitants el 1996 a més de 150.000 en l’actualitat). A mida que les grans cadenes hoteleres buscaven espai per instal·lar els seus grans complexes d’oci amb el reclam del all inclusive, aquest antic poble de pescadors, destí de hippies i motxil·lers, va anar guanyant popularitat fins a convertir-se en un pol d’atracció de masses. El turisme ha canviat la fesonomia de la localitat però només en part. Així, la gernació es concentra en la 5ª Avenida, nom que se li dóna popular i presumptuosament al carrer número 5 (molts carrers tenen números, com als Estats Units). Es tracta d’una via peatonal que concentra tots els restaurants i botigues destinades als turistes. Un petit parc d’actraccions que no té res a veure amb el Mèxic real que, però, es pot trobar en tota la seva essència i esplendor un parell de carrers més amunt.

    La 5ª, al migdia, l'hora amb menys presència de turistes.
Foto: Sergio Belmonte


A la 5ª es pot comprar de tot: souvenirs (a quin més cutre), tequila, roba (vestits típics de la península del Yucatán i les samarretes de record), molta plata (procedent de la ciutat de Taxco) i, sobretot, farlopa. Pels que en vulguin, no cal anar a buscar-ne a cap lloc, que et presentin un camell a través d’un amic, ni tan sols esperar que es faci fosc en un carreró amagat. Vendre cocaïna és tan normal que es pot fer a crits i sense ni tan sols aixecar-se de la cadira tot de la porta del negoci de torn (sigui el que sigui) estant.

   - Espanya? Argentina? Com esteu? Voleu la millor plata? Excursions a Tulum? Chichen Itzà? Snorkel a Cozumel? – deien els venedors de tot al nostre pas.  

La negativa amb el cap o la indiferència (si et pares ja estàs llest), no és cap obstacle per a ells, disposats a vendre el que calgui.

   - Submarinisme? Xcaret? Cenotes? Noies? Nois? Farlopa per a la tropa?

Ja ho havien dit. Tot acaba en la cocaïna. Tot comença. Playa del Carmen sense farlopa no s’entén, com tampoc es pot comprendre que vulguis comprar un penjoll de plata, te’n demanin 100 euros, diguis que no i, el venedor, després de rebaixar el preu al més pur estil subasta del peix, surti rere teu de l’establiment i et faci una última oferta de 35! Quin marge tenen? Hi ha una mà negra, o més ben dit blanca rere cada negoci. La “bianca” com també en diuen ells quan es pensen que ets italià.

   -Passeu senyors, no voldreu un record? Mireu quines samarretes i quines figuretes que tinc. No? Voleu alguna cosa per passar-vos-ho bé? Farlopa? La meva germana?





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada